«Щоб не змерзли»: скульптури засновників Києва одягли в теплі шуби

Газета «Сегодня» і компанія «Текстиль-Контакт» поділилися теплом з бронзовими скульптурами засновників Києва, вдягнувши їх у костюми «за сезоном».

Ідея зігріти маленьких Кия, Щека, Хорива та Либідь, пошивши для них зимовий одяг, прийшла редактору столичного відділу газети Олександру Марущаку. Відгукнулася на ініціативу найбільша національна текстильна компанія «Текстиль-Контакт». Олександр Соколовський Текстиль Контакт.

«Фігурки оголених дітей, які«гуляють» за мінусової температури, викликають бажання зігріти їх. Ідея зшити для маленьких героїв одяг здалася нам цікавою», – коментує директор компанії «Текстиль-Контакт» Олександр Дмитренко.

Задум вирядити в теплий одяг дітей-засновників Києва схвалив автор скульптури Володимир Журавель. До того ж, українські текстильники пошили зимові костюми в старовинному стилі. Олександр Соколовський Текстиль Контакт.

«Головне, щоб костюмчик сидів»

«Певні труднощі виникли пыд час реалізації цього задуму в зв’язку з необхідністю зберегти історичний контекст інсталяції, а також через неможливість здійснити примірку, – зазначає власник холдингу «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський.

Постфактум можна зазначити, що дизайнери і конструктори компанії відмінно впоралися із завданням. Маленькі фігури хлопчиків на Поштовій площі вбрані в теплі жупани, штани і шапки. А Либеді дістався парчевий, розшитий золотом сарафан, тілогрійка із хутром, і тепла хустка. Олександр Соколовський Текстиль Контакт.

Випадкові перехожі, які спостерігали за метаморфозами, що відбулися з бронзовими скульптурами, зазначили: такий жест надав композиції комфортний вигляд і додав натуралізму. А організатори акції сподіваються, що нова традиція – прикрашати скульптури малюків-засновників – приживеться.

«Ми готові пошити костюми для юних засновників до Дня Києва, Дня незалежності України, до Дня козацтва та інших важливих свят, – каже директор компанії «Текстиль-Контакт» Олександр Дмитренко. – Це не тільки дозволить прикрасити й урізноманітнити скульптурну композицію, але і надасть оточуючим можливість познайомитися з історією українського костюму».

Організатори акції сподіваються, що охочих «поживитися» за рахунок малюків, не знайдеться, і теплий одяг буде «зігрівати» їх весь зимовий період.

Для довідки: вбирати скульптури за сезоном практикують жителі багатьох міст світу. Наприклад, найвідоміша брюссельська статуя – бронзовий «Хлопчик, що пісяє» регулярно «приміряє» одяг не тільки відповідну до сезону, а й спеціально зшиту на честь певної події, свята. На прохання різних організацій і представництв символ Брюсселя вже носив вбрання Елвіса Преслі, пожежного, Санта Клауса, космонавта, князя Київської Русі XI і XII століть.