Головні загрози для легкої промисловості в Україні

Легка промисловість України під загрозою! Угода між Туреччиною і Китаєм про зони вільної торгівлі, недосконалість податкових практик в Україні, трудова міграція, контрабанда. Ці та інші фактори, які можуть призвести до остаточного занепаду легпрому як галузі, обговорювалися на Всеукраїнському з’їзді легкої промисловості, що пройшов 27.11.2018 в Києві.

Останній масштабний з’їзд підприємців, які працюють в галузі, проводився п’ять років тому. За цей період назріло ряд питань, які потребують обговорення і вибудовування стратегії їх вирішення.

Контрабанда, відсутність кадрів, конкуренція з «чорними цехами»

В першу чергу, мова йде про перепони повноцінному розвитку галузі, які виникають через непродумані дії влади. До таких перешкод можна віднести підписання угод про зони вільної торгівлі з Туреччиною і Китаєм. Вони на третину наповнюють своїми товарами світовий ринок.

«Контрафактні китайські і турецькі товари вже витісняють з ринку продукцію українського виробника завдяки своїй дешевизні, – зазначила у своєму виступі президент Асоціації «Укрлегпром» Тетяна Ізовіт. – А створення зони вільної торгівлі з цими країнами остаточно доб’є вітчизняний бізнес».

Особливе занепокоєння викликає сьогодні відсутність професійних кадрів. Фахівці виїжджають на заробітки до Європи, а державні ПТУ не готують фахівців. У підсумку підприємства легкої промисловості відчувають гострий кадровий дефіцит.

«Утримати працівників високою зарплатою в Україні, з урахуванням нинішніх політичних і соціально-економічних умов, просто неможливо», – зазначив директор концерну «Ярослав» Олександр Барсук. Він зазначив, що неефективно закуповувати для ПТУ обладнання та техніку, якщо на ній немає кому навчатися. Система професійної освіти потребує повної модернізації.

В ході дискусії неодноразово зазначалося, що головна проблема легпрому – відсутність зацікавленості влади у розвитку цього сегменту економіки. При цьому, за словами Тетяни Ізовіт, на вітчизняних підприємствах легкої промисловості тільки офіційно працюють понад 83 тисячі людей, серед яких 75% – жінки. Якщо не змінити ситуацію, вони просто залишаться без джерела доходу і будуть змушені їхати на заробітки за кордон.

Легка промисловість України за зміну податкового законодавства

Особливо непросто виживати в умовах, що склалися, великим компаніям. Вони змушені за кожного працівника платити грабіжницькі податки. Директор ТОВ «Олтекс» Анна Огаренко підкреслила, що дуже складно конкурувати з приватними підприємцями, які перебувають на «єдиному податку», не платять ПДВ, а часто – і офіційну зарплату.

Питання оподаткування взагалі стали найгострішими темами з’їзду.

«Якщо не будуть переглянуті ввізні мита на сировину для іноземних компаній, то українські підприємства будуть продовжувати нести збитки», – зазначив голова наглядової ради ПрАТ ВКФ «Леся» Микола Сиченко.

«Легка промисловість – одна із стратегічних галузей економіки. У нас є географічний потенціал, який виступає бонусом для розвитку сегмента швидкими темпами, – зазначив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Микола Титарчук. За словами чиновника, завдання уряду – не просто відпрацьовувати дерегуляцію, а й створювати умови для бізнесу. Влада готова до діалогу. Однак ці слова були піддані критиці присутніх. Знову говорили про ПнВК, про те, що влада не чує бізнес.

Александр Соколовский ТК-Групп

«Вирішувати проблеми потрібно спільно» – Олександр Соколовський

Своє бачення ситуації озвучив засновник найбільшого текстильного холдингу України. «Нам не тільки потрібно триматися разом, але і виносити будь-яку проблему в публічну площину, – заявив власник групи компаній «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський тендер– За будь-якої небажаної ситуації слід підключати пресу, задіювати соціальні мережі, інші Інтернет-ресурси, тоді до процесу обстоювання інтересів будуть долучатись всі представники галузі, які розуміють, що якщо вони сьогодні допоможуть комусь, то завтра допоможуть їм». Прикладами ефективного оприлюднення завдань і вирішення їх шляхом залучення громадськості бізнесмен Олександр Соколовський ТК-Групп назвав відтермінування зі сплати ПДВ на імпорт обладнання, скасування пайового внеску в декількох областях України.

Саме завдяки оприлюдненню інформації влада звернула увагу на необхідність реформування податкової системи в області заміни податку на прибуток податком на виведений капітал. В цьому впевнений Олександр Соколовський. Флешмоб «ПнВК», який підтримали чимало підприємств України, змусив владу сісти за стіл переговорів. «І хоч крапка в цьому питанні ще не поставлена, проблему припинили ігнорувати», – підкреслив Олександр Соколовський ТК-Групп.

Також Олександр Соколовський ТК-Групп зазначив, що бізнес повинен не тільки висувати вимоги до влади, а й підтримувати її розумні ініціативи. Наприклад, зацікавленими в фіскалізації приватних підприємців, які «сидять на єдиному податку», повинні бути не тільки контролюючі органи, а й самі бізнесмени. Як і у жорсткому протесті проти тіньового бізнесу, контрабанди, зарплати в конвертах, що практикується в підпільних цехах. Спільні зусилля влади і бізнесу слід направити на створення для вітчизняних підприємств таких умов. Вони Вони повинні успішно вести діяльність без побоювання щодо правового свавілля і подвійних стандартів.

Результатом з’їзду стала резолюція з переліком заходів, спрямованих на збереження в Україні людського капіталу, боротьбу з трудовою міграцією. Буде продовжена робота по створенню умов для підвищення заробітної плати працівників, задіяних в легпромі.  Важливо налагодити тісну співпрацю з представниками влади всіх рівнів.

 

[ux_gallery ids=”530,532,534,538,544,548,550,552,554,542,556,558,560,562,564,566,568,570,546,572,574,576,578,580,582,536,584,586,540,588,590,592,594,596,598,600,602,604,606,608,610″ style=”normal” type=”slider” columns=”1″ slider_nav_style=”circle” slider_nav_position=”outside” slider_bullets=”true” auto_slide=”3000″ image_size=”original”]