Українці їдуть на заробітки до Польщі, рятуючись від побутових проблем

Українці потрібні Польщі в якості робочої сили. Сусідка України відчуває кадровий голод, тому, щоб закрити робочі вакансії, їй потрібні великі «потоки» трудових мігрантів з країн пострадянського простору. Про це повідомляє інтернет-ресурс «Цензор.НЕТ».

Щоб утримати низькооплачуваних (за мірками ЄС) співробітників з України, польські підприємці і фермери обіцяють підвищення зарплати після завершення випробувального терміну, який витримують не всі. А тим українцям, хто приведе на підприємство нових працівників, готових працювати по 14 годин за мінімальну зарплату, чекають бонуси. Самі поляки воліють їхати на заробітки до благополучної Німеччини, де оплата праці на аналогічній роботі вище, ніж в Польщі, і значно більше, ніж в Україні.

Тим часом, потік українців, які їдуть до Польщі «за кращою долею», не зменшується. Влаштовуються наші співвітчизники офіційно і за усними домовленостями, за принципом «аби зачепитісь». При цьому в середньому іноземний найманець отримує на місяць близько 3,5 тисяч злотих, тобто 22-25,5 тисяч гривень.

Продовжать їхати

За даними, озвученими послом України в Польщі Андрієм Дещицею, українців-заробітчан у Польщі – понад мільйон. Це ті, хто офіційно перебуває і працює в країні. Ще понад три мільйони тих, хто за «безвізом» приїжджає на три місяці на нелегальні заробітки. І ця цифра вже насторожує.

Безвізовий режим дійсно зіграв не на українську економіку. Відтік працездатного населення до країн Європи дуже сильно відчувається у всіх сегментах економіки. Крім Польщі, «заробітчан» цікавлять Словаччина і Чехія, на трудові ринки яких зараз переорієнтовуються українці.

Хто працюватиме в Україні

З урахуванням цих тенденцій, експерти ставлять цілком логічне запитання: «Хто буде працювати в Україні?». Ця непроста тема піднімалася і на 5-му Міжнародному економічному форумі, який проходив 18-19 жовтня в Києві. Його учасники, представники української бізнес-еліти, були в своїй думці одностайні. Якщо не підтримувати вітчизняного підприємця, то не варто сподіватися на створення нових робочих місць і підвищення заробітної плати працівників. А реальної підтримки бізнесу в Україні з боку уряду поки не спостерігається.

«Змінити на краще ситуацію з вітчизняною економікою в цілому міг би закон про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал. Ми могли б розвиватися, створювати нові робочі місця, підвищувати фахівцям зарплату, – говорить засновник групи компаній «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський, – проте з його прийняттям, навіть розглядом у Верховній Раді затягують».

Глава найбільшого в Україні текстильного холдингу підкреслив, що без щільної взаємодії держави і бізнесу позитивного результату не буде.

«Шанси повинні бути у всіх рівні, – зазначив Олександр Соколовський, – з боку влади повинна бути реальна підтримка, а не на словах і в планах. Тоді буде зростання зарплат і зменшення потоків трудових мігрантів ».