Зший собі трохи щастя

Якщо присісти за швейну машинку і прокрутити три рази її коліщатко, то в найближчі дні вам обов’язково надійде вигідне замовлення. Ну, або в крайньому випадку – просто пощастить. Схоже, що незабаром новий ритуал приживеться у жителів столиці і її гостей.

У Міжнародний день швейних машинок 10 березня в Києві відбудеться відкриття арт-інсталяції «Швейне дерево».

Саме в цей день 172 роки тому, в 1845-м, Еліас Хоу зробив відкриття, повністю перевернула текстильну промисловість. До нього багато інженери намагалися спростити процес шиття, але машини були громіздкими, незручними і часто виходили з ладу. Легенда свідчить, що своє відкриття Хоу зробив так само, як і Менделєєв, уві сні.

Винахіднику приснилося, що він потрапив в полон до жорстокого африканського племені. Збройні дивними списами дикуни оточили його, кожен кричав і вимагав, щоб він негайно винайшов швейну машинку. Еліас загрожувала страшна смерть, і він судорожно розумів, як йому врятуватися. Раптом його увагу привернули наконечники копій, якими було озброєне плем’я. У них був отвір, що служило для незрозумілих цілей. Ось воно, рішення!

Прокинувшись, Еліас Хоу негайно приступив до експериментів. 10 березня він перший зробив отвір на кінці голки і винайшов унікальну технологію швейної машинки. У квітні 1845 року вже була створена перша робоча версія швейної машинки, яка робила прямі шви зі швидкістю до 300 стібків в хвилину! І саме Хоу в вересні 1846 року став першим володарем патенту США на ключову технологію!

Але в історії залишився Ісаак Зінгер, який виявився кращим маркетологом і бізнесменом, застосувавши і удосконаливши технологію Хоу в своїй версії машинки. Еліас подав до суду, виграв його і змусив Зінгера і всіх інших виробників платити йому роялті. Після чого Хоу і Зінгер на якийсь час об’єднали активи і стали отримувати по 5 дол. З усіх проданих машинок. Машинки Зінгера повністю змінили світової швейний бізнес.

«Текстиль-Контакт» (найбільша українська текстильна компанія) не зміг пройти повз такої дати і виступив меценатом установки першого в світі «Швейного дерева», яке проросло в київському мікрорайоні Березняки!

Ідею голови компанії «Текстиль-Контракт» Олександра Соколовського втілила майстерня Олександра Загороднього. Куратори нового художнього об’єкта – KIEV FASHION PARK і Володимир Кузнєцов, автор арт-лавки «Як вдома». Любителі пішохідних прогулянок на Пейзажній алеї називають її «Лавка з пледом».

Джерело сайт 2000.ua